Zimovanje Stara Planina

Zimovanje Stara planina

Zimovanje Stara planina
Hotel Stara Planina 4*

Hotel Stara Planina 4*

Falkensteiner Hotel Stara Planina Lokacija: Falkensteiner Hotel Stara Planina nalazi se na jednom od najlepših mesta Stare planine - Jabučkom ravništu, na 1.466m nadmorske visine. Pravu atrakciju ove godine predstavljaće prva gondola u Srbiji koja će skijaše prevoziti od hotela do vrha Babin zub, odake polaze ski staze ukupne dužine 13km. Udaljenost: Hotel Falkensteiner  udaljen je 70km [...]

Skoro pet meseci snega godišnje na Staroj planini, na visini između 1.100 i 1.900m, pruža brojne mogucnosti za aktivnosti na snegu. Ski centar Stara planina nalazi se na visini od 1.723m, maksimalna visinska razlika iznosi 495m, a najduža staza ima 1.155m.
Ski gondola, prva i jedina u Srbiji, povezuje hotel Stara planina sa ski stazom Konjarnik. Maksimalni kapacitet ski gondole je 2.400 skijaša na sat, u 40 kabina, a cetvorosedna žicara takođe prima 2.400 skijaša na sat.
U okviru ski centra Stara planina obezbeđeno je veštacko osnežavanje na više od 4km staza, od ukupnih 13km staza, kako bi i u slucaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima. Škola skijanja radi tokom cele sezone.

Stara planina podjednako je atraktivna za aktivan odmor u svim godišnjim dobima, kako za rekreativce svih uzrasta, tako i za zaljubljenike u ekstremne sportove.
Kao park prirode, Stara planina nudi obilje mogucnosti da tokom šetnji planinskim stazama berete lekovito bilje i pecurke, uživate u brojnim spomenicima prirode ili jednostavno posmatrate ptice u zašticenom IBA podrucju. Staze i planinski putevi Stare planine deo su Evropskog pešackog koridora E4, koji iz pravca Sokobanje izlazi na Babin zub i dalje nastavlja ka Bugarskoj. Popularne su i ‘off-road’ vožnje terenskim vozilima, sopstvenim džipovima ili iznajmljenim kvadijem. Zavojsko jezero je, osim ribolova, tokom leta pogodno i za kupanje.

Stara planina, visokoplaninski masiv, spada u grupu venacnih planina. Glavni venac dugacak je oko 550 kilometara, i proteže se od Zajecara do Crnog mora. Deo ovog venca oznacava i prirodnu granicu između Srbije i Bugarske. Stara planina nosi i drugo ime – Balkan, po kome je i celo Balkansko poluostrvo dobilo naziv. Najviši vrh u delu koji zahvata Srbija je Midžor (2.169 metara). Deo Stare planine, koji se proteže kroz Srbiju pripada opštinama Zajecar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Na Staroj planini vlada umereno kontinentalna klima, modifikovana s obzirom na nadmorsku visinu i položaj planine. Pod snegom je skoro pet meseci godišnje i to na visini od 1.100 do 1.900 metara, što stvara idealne uslove za skijanje.
Biljni i životinjski svet na Staroj planini je specifican. U podnožju Babinog zuba nalazi se stanište Subalpske bukve, a u potocima i rekama ima Potocne pastrmke. Stara planina obiluje lekovitim biljem i pecurkama, a stanište je i mnogim vrstama retkih biljaka.
U selima podno Stare planine docekace vas ljubazni domacini, uvek spremni da putnicima ponude izvornu trpezu, na kojoj ce se obavezno naci “belmuž”, specijalitet ovog kraja, napravljen od sira i kukuruznog brašna.
Raskošna lepota Stare planine osvaja i pleni, ne samo u toku zime, vec tokom cele godine. Idealno je mesto za ljubitelje netaknute prirode, koji žele da otkriju neizmerna bogatstva ove planinske lepotice na istoku Srbije