VELIKA TURSKA  TURA

TERMIN: 06.maj / 15. maj 2022. god.

PROGRAM PUTOVANJA

 

Prvi dan 06.05.2022.  

Polazak iz Nisa u 16h. Usputno zadržavanje  radi odmora i graničnih formalnosti. Noćna vožnja preko Bugarske.

 

Drugi dan 07.05.2022. ISTANBUL – BURSA(400KM)

Dolazak u Bursu preko Istanbula, Bosfora i Mosta Osman Gazi u jutarnjim satima.  Slobodno vreme za odmor  pa obilazak Burse u pratnji lokalnog vodiča: Velike džamija “Ulu džamija”, trga sa predivnim pogledom u Bursi gde su grobovi osnivača Osmanskog carstva, Osman bega i sultana Orhan Bega.

Smeštaj  grupe u hotel ARTIC HOTEL * * * www.artichotel.com

Slobodno vreme za  sopstveni doživljaj  prve prestonice Osmanskog carstva.Pa ponovni popodnevni obilazak grada u pratnji lokalnog vodiča.

Bursa je danas četvrti grad po broju stanovnika u Turskoj, koji po ekonomskoj snazi, sa milijadru i 100 miliona dolara godišnjeg budžeta, “diše za vrat” Istanbulu. Bursu mnogi, s pravom, nazivaju biserom Bliskog istoka – “leđa” joj čuva visoka planina Uludag, a vrata ka svetu drže otvorena obale Mramornog mora, udaljene svega 20-tak kilometara.

Njene krivudave uličice i široki bulevari istovremeno čuvaju bogatu istoriju i nude viziju budućnosti zemlje sa epitetom ekonomskog diva.

Bursa se proteže na 62 kilometra u dužinu ispod planine Uludag i 16 kilometara u širinu, na samo pola sata vožnje do obala Mramornog mora.

Bursa ima oko  tri i po miliona stanovnika, u samom centru živi skoro dve trećine,.

Obiluje istorijskim znamenitostima( neki od najlepših primera osmanske arhitekture, među kojima su Velika džamija, sa 20 kupola, u svetu poznata Zelena džamija, u okviru koje se nalaze medresa i biblioteka, zatim Mauzolej sa turbetom sultana Mehmeda Prvog), parkovima, uskim uličicama i bulevarima, najdužom žicarom na svetu U Bursi su sahranjene sultanije Hurem i Mahidevran.,

U parku je smeštena Muratova džamija, koju je podigao poslednji otomanski vladar sultan Murat Drugi početkom 15. veka, nalaze se turbeta sultana i članova njegove porodice, među kojima i sultani Osmangazi i Orhangazi – oca i sina, prvih sultana koji su došli u Bursu.

Tu je i Kapali časršija. U osam kilometara dugim “ulicama” čaršije na prodaju je sve – zlato, srebro, kašmir, svila, garderoba, obuća…..

Za sladokusce tu je ćeten alva, razne bombone, slatko od kestena i pohovani kesten, poslastica koja se može kupiti samo u Bursi.  Noćenje .

Treći dan  08. 05.2022. BURSA – PAMUKKALE (428 KM) 

Doručak.   Polazak za Pamukkale u dogovoreno vreme. Nastavak putovanja preko Inegola i  Kutahije. Kutahije je jedan od najvećih centara za proizvodnju keramike u Turskoj. Dolazak u Pamukkale u podnevim satima. Smeštaj grupe u hotel  PAM THERMAL HOTEL * * * * *

www.pamthermal.com

Slobodno vreme.Fakultativno Fakultativno obilazak antičkog grada Hierapolis koji je osnovan  u II veku p.n.e; koji se još tada koristio kao termalno kupalište. Obilazak  amfiteatra, Kleopatrinih kupatila. U toku boravka u Kleopatrinim kupatilima  radoznalci fakultativno mogu zaroniti u svet prošlosti i kupati se u toploj vodi u otvorenim bazenima. Svima je dostupna  česma mladosti čiju je vodnu navodno pila i sama Kleopatra. .Večera. Noćenje.

Četvrti dan 09.05.2022. PAMUKALE– KONYA (404 km)

Doručak.  Napuštanje  hotela i polazak  u pravcu Konye.  Putovanje kroz izuzetno interesantnu centralnu Anadoliju. Dolazak u Konyu u ranim popodvnevnim satima.

Smeštaj grupe u PAŞAPARK KARATAY HOTEL ***   www.karatay.pasapark.com.tr  Odmor pa obilazak centra Konye u pratnji lokalnog vodiča. Fakultativna poseta Mevlaninom mauzoleju. Ceremonija derviškog plesa po imenu sema, zaštićena je kao deo UNESCO-ve svetske nematerijalne kulturne baštine. Obavlja se u tradicionalnim kostimima koji odišu simbolikom: konusnom kapom od kamilje dlake – sikke (koja predstavlja sopstveni ego), crnoj mantiji – tenure (koja predstavlja posmrtni pokrov) i beloj košulji. Vrteći se, njihove mantije se „otvaraju“ čime im „duša napušta ovozemaljske vrednosti“ i ulaskom u trans postaju nebeska bića…

Večera. Noćenje.

Konya nalazi se  na  oko 1.040 metara nadmorske visine, odakle polagano počinju obronci Taurusa. Konya  je  centar provincije i nekadašnja prestonica stare Turske.  Od  1.097.  godine bila je  sedište seldžučkog  sultanata sve do  1.243 kada su je zauzeli Mongoli. Konja je simbolički:  grad vrtećih derviša. Konya je poznata po čuvenom mistiku i sufiju, Mevlani Dželaludinu Rumiju, koji se nastanio u ovom gradu, gdje je i sahranjen. Rumijevi sljedbenici su kasnije u Konyi osnovali čuveni mistički red, tarikat, poznat kao Mevlevije.  Smeštaj grupe  u hotel 3*.Slobodno vreme za sopstveni doživljaj  simbolički veoma značajnog grada.

Peti dan 10.05. 2022. KONYA- AKSARAY- GOREME/AVANOS (222/230 km)

Doručak. Slobodno vreme za sopstveni doživljaj  najtradicionalnijeg grada u Turskoj. Nasavak putovanja preko Aksaraja. Usputni fakultativni obilasci  posete:.

-Obilazak najstarijeg i najvećeg Kervansaraja u Anadoliji, sa početka XIII veka.

-U nastavku putovanja poseta  podzemnom gradu Derenkuyu.

-Obilazak Ortahisara sa čudesnim kućama u stenama i srednjovekovnom Citadelom. Pretpostavlja se da je u podzemnom gradu boravilo od 30.000 do 50.000 ljudi. Dolazak u Goreme/Avanos  u predvečernjim satima. Smeštaj u TOURIST HOTEL * * * * ( Göreme ) www.touristhotel.com.tr  ili

SUHAN CAPPADOCIA HOTEL & SPA  ( Avanos ) www.suhankapadokya.com

(Gosti se za jedan od hotela odlučuju prilikom rezervacije-odabir hotela, ne utiče na promenu cene aranžmana)

Ukoliko se formiraju dve grupe goti će biti  u izabranom hotelu. Ukoliko većina gostiju donese odluku o izboru jednog hotela I ostalim gostima biće ponuđeno da budu u istom.

Slobodno vreme  za sopstveni doživljaj okruženja. Večera. Noćenje. 

Šesti dan 11.05.2022.god. – GOREME/AVANOS – KAPADOKIJA-celodnevni obilazak

Susret sa zorom, za one koji će ići na  let balonom. Dočekuju neponovljivi izlazak sunca u balonima iznad  najspektakularinijih  pejzaža na svetu.(realizacija  ovog dela fakultative zavisi od  objektivnih okolnosti na lokalitetu). Gosti hotela tourist nalaze se na samom lokalitetu odakle se pruža predivan pogled na nebo ispunjeno balonima.

Svi se mogu diviti Kapadokiji, gde su snažne erupcije vulkana Erdžijasa pre 3 miliona godina formirale jedan od najspektakularnijih pejzaža na svetu. Uživajte u  izuzetnim obrisima Kapadokije, išaranim balonima koji ostavljaju senke na zemlji. Doručak u hotelu dođe kao parvo vreme za predah. Nakon doručka ide fakultativni obilazak Kapadokije.Najstarija naselja nastala su pre 4.000 godina.

Obilazak lokacije Goreme koji je smešten u stenama, nastao u vreme ranog hrišćanstva, u vreme kada je ono bilo zabranjeno. Možete videte remek dela ranohrišćanske i vizantijske umetnosti. Panoramski obilazak Doline golubova, doline ljubavi. Povratak u hotel. Večera. Nakon večere predlažemo (uz doplatu) odlazak na poznati “ples derviša” u autohtonom ambijentu. Povratak u hotel.Večera. Noćenje

Sedmi dan 12.05.2022.GOREME /AVANOS– JEZERO TUZ – ANKARA-ISTANBUL (740 km)

Rani doručak. Polazak za Ankaru u ranim jutarnjim časovima. Usputna panorama  slanog jezera Tuz Golu. Po dolasku u Ankaru panorama autobusom starog dela  grada – Ulus. Nakon toga sledi poseta Anitkabiru, mauzoleju osnivača moderne Turske, Kemalu Ataturku. Nastavak putovanja prema Istanbulu. Dolazak u Istanbul  autoputem u večernjim satima. Smeštaj grupe u hotel GOLD 3*+ http://www.goldhotel.com.tr/en/ Noćenje . 

 

Osmi dan 13.05.2022. ISTANBUL

Doručak. Prepodevna panorama grada.  Dolmabahče palata, trg Taksim,Zlatni rog, Fener, Galata kula, Aja Sofija, Topkapi palata. Fakultativno krstarenje Bosforom, obilazak Letvrti Balar, Patrijaršije, Trga Sultan Ejup i vidikovca Pier Loti(gondolom).Povratak u hotel. Fakultativno večernji izlet Metroom do Taksima. Noćenje.

Deveti dan 14.05.2022.god. ISTANBUL –  BURARSKA   (550km)

Doručak. Slobodno prepodne za individualne aktivnosti ili fakultativni obilazak znamenitosti Istanbula u pratnji lokalnog vodiča – Plato Topkapi (Hipodrom, Plava Džamija, Aja Sofija, Dvorac Topkapi). Okupljanje grupe u popodnevnim satima. Polazak sa ugovorenog mesta. Vožnja preko Jedrena, Sofije… Usputno zadržavanje radi odmora i graničnih formalnosti. Noćna vožnja.

Deseti dan 15.05. 2022. 

Dolazak u u jutarnjim satima.

CENA ARANŽMANA : 349€

CENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • prevoz visokopodnim autobusom turističke klase (klima,DVD,audio oprema ) na navedenoj relaciji;

 • SMEŠTAJ U HOTELIMA PREMA PROGRAMU(IZUZETNO, MOGUĆA ZAMENA ZA HOTEL ISTE ILI VIŠE KATEGORIJE)
 • noćenje sa doručkom/švedski sto u hotelu sa 3* u Bursi u 1/2 i 1/3 sobama

 • polupansion /švedski sto u hotelu                sa   5* u Pamukale u 1/2 I 1/3 sobama

 • polupansion / švedski sto u hotelu               sa  3* u Konyi u 1/2 I 1/3 sobama

 • dva polupansiona /švedski sto u hotelu       sa 4*  Avanos/Goreme u 1/2 I 1/3 sobama

 • dva  noćenja sa doručkom/švedski sto   u hotelu    sa 3* u Istanbulu

 • Troškovi turističkog vodiča/pratioca

 • Troškovi dodatnog vodiča iz Turske u autobusu

 • Obilaske prema programu koji nisu fakultativni

 • Troškove organizacije putovanja

Napomena: putovanje logistički prate  turizmolozi sa višedecenijskim iskustvom.

CENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Fakultativne sadržaje  čiji se opis i cene nalaze u prilogu

 • Individualne troškovi putnika,

 • Međunarodno putno zdravstveno osiguranje

DODATNE DOPLATE NA ZAHTEV PUTNIKA:

 • za smeštaj u 1/1 sobi – 60%

 Prijave  za putovanje do 15 marta 2022. godine

NAČIN PLAĆANJA: u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Intesa banke na dan uplate i to:30% prilikom rezervacije, a ostatak do 15 aprila 2022 ili putem administrativne zabrane u ratama  do 15.juna 2022. ili 30 % prilikom rezervacije, a ostatak  putem kredita Intesa ili Halk banke.

Za rate koje dospevaju posle započetog putovanja potrebno je deponovati čekove do 15 aprila  (ukoliko plaćanje nije preko administrativne zabrane.)

FAKULTATIVNI IZLETI:

 1. Topkapi palata prva kapija, Plava džamija i Aja Sofija , Hipodrom (15€)– sa vodičem

 2. Patrijaršija,Balat, Sultan Ejup,Pier Loti -15 eura

 3. i Krstarenje Bosforom sa vodičem – 15 €

 4. Mevlane muzej, Karavansaraj i Kapadokija (Goreme, Zelve i Derenkuju) – Ulaznice i usluge vodiča – 30 €

 5. Poseta Muzeju Open air-Goreme u Kapadokiji – 10 €/po osobi;

 6. Tursko veče u Kapadokiji sa bogatim muzičkim programom – 25 €/po osobi;

 7. Hieropolis – Pamukale – 15 €/ po osobi;

 8. Ekskluzivna prilika za letenje balonom nad Kapadokijom oko 150 €/po osobi;alternativno let nad Pamukkalama

Izleti

Navedene cene, opisi i sadržina izleta su informativnog karaktera i mogu biti izmenjeni od strane lokalnih partnera koji su zaduženi za njihovu realizaciju.

Podzemni grad Kajmakli, dolina Ihlara i Učhisar tvrđava

Do 1964. godine nije se znalo da u oblasti Kapadokije postoji podzemni grad. Posle jednog od potresa produbile su se pukotine i meštani su primetili da se na njihovom dnu nalazi nešto neobično. Obavestili su arheologe koji su ustanovili da ispod zemlje leži grad po imenu Kajmakli. Dolina Ihlara najveća je na ovom području. Spada u najlepša prirodna bogatstva Turske. Ihlara je ujedno i jedan od najvećih kanjona na svetu. U dolini postoje brojne crkve i kapele koje još nisu ni otkrivene. Kroz nju teče reka Melendiz Cayi zahvaljujući kojoj u dolini postoji mnogo zelenila. Učhisar liči na mesto čije kuće kao da vise jedne iznad drugih u podnožju ogromne stene – tvrđave, po imenu Učhisar Kalesi (”Tri tvrđave”). Kada se približite i krenete uzbrdo, videćete čitav gradić sa kućama stišnjenim pokraj ulice koja krivuda oko litica velike stene. Neke od starih, grčkih kuća sa reljefnom dekoracijom renovirane su u male hotele, dok su druge još uvek nečiji polu-ruševni domovi. Bajkoviti Učhisar ponekad zaliči na Vavilonsku kulu drevne Mesopotamije, u kojoj je po predanju živeo čitav ljudski rod, pre nego što je Bog prekinuo ljudsku svađu i podelio im različite jezike.   

ISTANBUL: 

Fakultativni izlet koji se ne propušta. U pratnji stručnog lokalnog vodiča, obići ćemo neke od najvećih kulturno-istorijskih znamenitosti Istanbula:

 • Aja Sofija – nekada najveća crkva sveta,
 • Plava džamija – jedna od najspektakularnijih i najvećih džamija na svetu,
 • Topkapi palata – najznačajnije istorijsko mesto u Istanbulu i rezidencija turskih sultana,
 • Kapali čaršija – najveća tržnica na svetu i pravi dragulj orijenta..
 • Čemberlitaš – stub sa obručima iz vizantijskog perioda,
 • Hipodrom – nekadašnje središte vizantijske moći u gradu,
 • Teodosijev obelisk, egipatski obelisk, stub Troglave zmije… 

KAPADOKIJA: Goreme muzej i Zelve dolina

Muzej na otvorenom na obodu mesta Goreme koji čini veća grupa čudesnih stena, mesto je jedne od prvih manastirskih zajednica na svetu. Hodajući muzejem na otvorenom, primetićete da stene od poroznog materijala sa mnogobrojnim otvorima – skrovištima i crkvama, i iz daleka izgledaju kao da je neko “radio” na njima. S tim u vezi, pravo je čudo kako drevni osvajači ovu činjenicu često nisu uspevali da primete, te su u većini slučajeva prolazili ovim predelima u neznanju da se iza otvora, u skloništima skriva na hiljade ljudi. U okviru muzeja na otvorenom, imaćete priliku da vidite neke od najznačajnijih crkvi Kapadokije. Otvoreni muzej Zelve sastavljen je iz tri doline u obliku šake sa tri prsta, koje razdvajaju dva reda planina – stena. Između druge i treće doline, u stenama koje ih razdvajaju postoje “tajni” tuneli. Umesto okolo, moguće je u stilu Indijane Džonsa proći iz jedne u drugu dolinu tunelom, čiji je ulaz označen na stenama. Neki od prolaza unutar stena ne vode nikuda, a neki su prilično mračni, pa je preporuka da ponesete baterijsku lampu koja će vam u otkrivanju Kapadokije često biti od velike koristi. 

NAPOMENE

Minimalan broj osoba za fakultativne izlete je 30. Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti

Vožnja balonom iznad Kapadokije organizuje se isključivo u jutarnjim časovima, nakon prvog noćenja u Urgupu, pred celodnevni obilazak. Prijava za ovaj obilazak najkasnije prilikom polaska na put, zbog slobodnih kapaciteta. Cena koju ćete dobiti posredstvom našeg vodiča je oko 150 € po osobi. Napomena let zavisi i od vremenskih uslova da li ga je moguće organizovati !!

Putnici su u obavezi da dostave lične podatke zbog hoteskih propisa i putnih lista. Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u zemlje EU ( potrebna novčana sredstva za boravak , zdravstveno osiguranje, potvrda o smeštaju…) informišu na sajtu delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u konzulatu zemlje u koju putuje.Organizator putovanja ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU.

Za ulazak u Tursku minimalna važnost pasoša je ŠEST MESECI.

Turistička agencija organizator, odnosno posrednik ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.

Agencija zadržava pravo izmene u programu putovanja /redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti.

Aranžman je rađen na bazi minimum 45  osoba autobusom.

POTVRDA O GARANCIJI PUTOVANJA

OSIGURANJE, DEPOZIT I GARANCIJA PUTOVANJA: U cenu putovanja nije uključeno putno osiguranje. Organizator savetuje zaključenje osiguranja koje nije zakonom obavezno i to osiguranje putne odgovornosti, osiguranje od otkaza putovanja, zdravstveno osiguranje i osiguranje protiv nezgoda. Ukoliko Organizator i Posrednik nude putna osiguranja, radi se samo o posredovanju. Ugovor o osiguranju se zaključuje, samo između Putnika i osiguravajuće kompanije, kome se eventualni zahtevi direktno upućuju. Treba da pročitate uslove osiguranja i obaveze iz ugovora o osiguranju. Premije osiguranja nisu sastavni deo cene putovanja i dospevaju odmah pri zaključivanju ugovora o osiguranju. Potpisivanjem Ugovora, Putnik potvrđuje da mu je informisan i upućen na obezbeđenje,  paketa putnog osiguranja.
Paket putnog osiguranja ne pokriva obavezno zdravstveno osiguranje, te se Putniku preporučuje da isto sam obezbedi, jer to može biti razlog da pogranične vlasti ne dozvole dalje putovanje ili da Putnik mora sam platiti značajne troškove eventualnog lečenja.

U skladu sa odredbama Zakonu o turizmu, Organizator ima depozit u visini od 300  eura  i bankarsku garanciju  za kategoriju licence  A 10 u visini od 50.000,00 eura, kojom se za slučaj A) insolventnosti Organizatora putovanja obezbeđuju: 1. troškovi nužnog smeštaja, ishrane i povratka Putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu, 2. potraživanja uplaćenih sredstava Putnika po osnovu Ugovora o turističkom putovanju, koje Organizator putovanja nije realizovao, 3. potraživanja uplaćenih sredstava Putnika u slučaju otkaza putovanja od strane Putnika, u skladu sa Opštim uslovima putovanja, 4. potraživanja razlike između uplaćenih sredstava po osnovu Ugovora o turističkom putovanju i sredstava sniženih srazmerno neizvršenju ili nepotpunom izvršenju usluga obuhvaćenih Programom putovanja i za slučaj; B) naknade štete obezbeđuje naknada štete, koja se prouzrokuje Putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza Organizatora putovanja, koje su određene Opštim uslovima i Programom putovanja: 1. za potraživanje uplaćenih sredstava Putnika po osnovu Ugovora o turističkom putovanju koje Organizator putovanja nije realizovao i 2. za potraživanje razlike između uplaćenih sredstava po osnovu Ugovora o turističkom putovanju i sredstava sniženih srazmerno neizvršenju ili nepotpunom izvršenju usluga obuhvaćenih Programom putovanja. Period pokrića Garancije putovanja je od datuma njenog izdavanja pa do završetka turističkog putovanja, odnosno do povratka Putnika na ugovoreno odredište. Garancija po Ugovoru o Bankarskoj garanciji  broj.52-805-0160910.3.sa važnošću od 10.12.2020. do 10.12.2021. godine zaključen sa HalkBank Beograd ulica Milutina Milankovića 9 e i Primaocem Bankarske  garacije Nacionalnom asocijacijom turističkih agencija PU “YUTA”, Beograd, ul. Kondina br. 14,   Garancija putovanja se aktivira bez odlaganja, odnosno u roku od 14 dana od dana nastanka osiguranog slučaja,kod Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU “YUTA”, 011 3228 686,  pisanim putem ili telegramom  na adresu YUTA, Beograd, ul. Kondina br. 14. ili na mail: garancijaputovanja@yuta.rs.

(Putnik svoja prava za naknadu štete ostvaruje na osnovu pravosnanžne i izvršne sudske  presude, odnosno, odluke Arbitražnog suda ili drugog vansudskog rešenja potrošačkog spora, u skladu sa ovim Opštim uslovima i Opštim uslovima YUTE.) 

 VAŽNA NAPOMENA: VAŽNOST PASOŠA MINIMUM 6 MESECI

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 45 PUTNIKA
U SLUCAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA 5 DANA PRE POČETKA PUTOVANJ

Licenca Organizatora tursitickih putovanja  OTP 257/2020