Ouranopolis

OURANOPOLIS

LETUJTE U GRČKOJ -ATOS -OURANOPOLIS 2015.
App Hotel Irini

App Hotel Irini

App Hotel Irini Vila Irini je jedna od najlepsih vila u Uranopolisu, smestena na 200m od predivne plaze. Studiji su luksuzno opremljeni, a većina od njih je sa pogledom na Uranopolis, bočnim pogledom na ostrvo Amuljani i more. U sklopu vile Irini nalazi se kafe sa velikom terasom, sa koje se pruža prelep pogled na [...]

URANOPOLIS (Ouranoupolis) je glavno odmaralište na Atosu koje je smešteno na ulazu u Svetu Goru (Agios Oros) i oko 130km od Soluna. Ime se prevodi kao “Grad Raja” i mnogi smatraju da je rajski. Ouranoupolis je zaista veoma atraktivno odmaralište sa brdima u nizu u pozadini na divnom kraju Grčke. Relativno izolovan do skoro, Uranopolis je slabo pogođen masovnim turizmom. Bio je deo planine Atos do 1922. godine, kada je 50 porodica grčkih izbeglica naseljeno ovde. Nije bilo čak ni puta do sela sve do 1947. kada je lokalno stanovništvo proseklo jedan put.

Najznamenitija zgrada je vizantijski toranj Prosforio, koji se nalazi pored luke Uranopolis. Toranj je najveći i najbolje očuvan na celom Halkidikiju. Sagradio ga je manastir Vatopediou u 14.-om veku. Toranj je visoka kamena struktura sa uskim prozorskim prorezima. Na gornjim spratovima su drveni balkoni. Toranj je restuiran i sada je muzej hrišćanskih antikviteta.

Postoji nekoliko dobrih plaža u Uranopolisu. Glavna gradska plaža je prijatan dugi potez peska koji se pruža od luke. Iza je mali nasip, a iza kamenja je još jedan mali, ali peskovit, zaliv i bistro more. Šetalište na zapadnoj strani sela, pored luke, ima niz restorana i kafića. Luka služi kao polazna tačka monaha i hodočasnika ka planini Atos kao i luka za ribare i, naravno, dnevna stanica za izletnike brodom.

Mesto Uranopolis je prilično veliko i ima banke i urbane autobuse ka Solunu, kao i autobuse za Sitoniju i Kasandru. U mestu takođe postoje apoteke i turističke radnje, kafići i taverne, kao i uobičajeni minimarketi i pekare.
Postoje dnevne ture brodićima oko Atosa kao i izleti do Drenia ostrvaca. Najveće je poznato kao “Magareće ostrvo” i tu ima dobrih peskovitih plaža i letnja taverna.